woensdag 29 september 2010

Welke emoties wekken uw tekst op?

De kracht van een aantrekkelijke tekst is dat deze de lezer raakt en bepaalde gevoelens oproept. Zo zal een humoristische tekst opvrolijken. Een vakinhoudelijk artikel, vrij van franjes, wekt daarentegen vertrouwen bij de lezer. Maar teksten kunnen ook nieuwsgierigheid opwekken, ontspanning bieden of een feest van herkenning zijn. Naast het bepalen van de inhoudelijke boodschap is het raadzaam vooraf goed te bedenken welke emoties u met uw tekst wilt oproepen. Een tekst wordt onder andere aantrekkelijker door het bewust toepassen van bepaalde woorden…

Woorden die emoties oproepen
Zelfs zonder een woord in een zin te zetten kan deze emoties oproepen en de aandacht trekken. Lees de volgende woorden eens:

Stoel    Boek    Fantastisch   Theepot
Welk woord trekt de meeste aandacht?


Of bij de volgende woorden:
Ovaal    Seks    Groen   Telefoon
Met de keuze van uw woorden kunt u bewust emoties oproepen.


De kunst van het evenwicht
Te weinig van bovenstaande woorden maken een tekst saai, te veel zorgen voor een gevoel van overkill. De kracht zit in het evenwicht.
Zo kunnen kleine toevoegingen soms al een zakelijk stuk emotioneler maken. Denk bijvoorbeeld aan woorden als: echt, nu, zeker, bijzonder, speciaal. Maar u kunt bijvoorbeeld ook heel goed een sfeerimpressie geven van een bijeenkomst of evenement. Bijvoorbeeld:

Maandag 27 september was het dan eindelijk zover. Op deze prachtige nazomerdag vond de langverwachte boekpresentatie plaats van internetgoeroe Maaike Hoogvliet aan boord van het VOC-schip 'de Astonia' in Ijmuiden, die speciaal voor deze gelegenheid was afgehuurd. Aan boord van dit geweldige 17e eeuwse schip werden de genodigden hartelijk verwelkomd met een hapje en een drankje. Na de presentatie kregen de bezoekers nog een rondleiding en waanden zij zich terug in vroegere tijden waar de kanonnen levendig vuurden, scheurbuik nog aan de orde van de dag was en de kapiteins hun verdriet verdronken met brandewijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten